Kennel Snow Wood
 Tuomo Kotasaari

 

Takaisin aloitussivulle

Ajankohtaista / tapahtumia

 

nuotio.jpg (64385 tavu(a))

 

Tulevaisuus

Jatkossa en keskity koetuloksiin koska niitä on niin hyvin esillä muualla, erityisesti Metsästysspanielit ry sivuilla. Keskityn kenneliini ja itseäni koskeviin tapahtumiin.

 

 

Ryhmätuomarikurssi 13.11.2010

 

Oli hienoa tulla kutsutuksi tälle Etelä-Hämeen kennelpiirin järjestämälle kurssille kakkoskouluttajana. Pääkouluttajana toimi Heimo Ranta.

Kurssin järjestelyt toimivat hienosti, koulutuspaikkana oli Etelä-Hämeen kennelpiirin kerhotilat. Siellä suoritettiin teoriaosuus sekä kirjallinenkoe. Tässä osuudessa käytiin läpi totta kai säännöt sekä arvostelu lomakkeet, höystettynä innokkaalla keskustelulla. Lisäksi käytiin läpi koetoimintaan liittyviä turvallisuus asioita joita tähän asti ei ole oikein otettu riittävän vakavasti. Kaikki kurssille osallistuneet läpäisivät kirjalliseen kokeen. Tämän jälkeen siirryttiin metsästys maastoihin missä kurssilaiset suorittivat harjoitus arvostelun kahdelle spanielille, kouluttajat ottivat vastaan harjoitusarvostelut vastaan illalla majoituspaikalla ja lopputulos oli hyvä kuten teoriakokeenkin osalta voi odottaa.

Kaiken kaikkiaan kurssi oli miellyttävän lämminhenkinen ja leppoinen tilaisuus. Olivat kaikki osallistujat kokeneita metsästäjiä ja mikä tärkeintä hyvin laaja-alaisesti kenneltoimintaan ja sen sääntöihin perehtyneitä henkilöitä.

Seuraavana päivänä eli 14.11.2010 oli Metsästysspanieleiden järjestämä Etelä-Hämeen kennelpiirin mestaruuskoe Linkki koetuloksiin . Kurssilaiset suorittivat siellä ensimmäiset koearvostelut hyväksytysti.

 

Metsästyskoe Ruovesi 30 ja 31. 10.2010

Linkki koetuloksiin (kuvia kokeesta)

 

Metsästyskoe Haapavesi 16-17.10.2010

Linkki koetuloksiin (kuvia kokeesta) 

 

 

Metsästyskoe Kiiminki 2 ja 310.2010

Linkki koetuloksiin (kuvia kokeesta)

 

Vesilintukoe Salla 4 ja 5.9.2010

Kokeen ylituomarina toimi Pertti Sinkkonen ja ryhmätuomareina Janne Koskela, Juha Huttunen ja Tuomo Kotasaari. Kokeen järjestäjänä toimi Savien erä ry. Kumpanakin päivänä sää oli leppoisan kuulakas syksyisen auringon paiste. Maastot ovat rimpisiä soita, suolampia ja puronvarsia. Ne ovat pehmeytensä ja upottavuutensa vuoksi hyvin vaativia niin koirille kuin isännillekin. Puron varret kasvavat hyvin sitkeää tiheää kovaa pajua joka asettaa koiran työinnon ja kestävyyden todella lujille. Varsinkin noilla hetteisillä lammilla ja rimmillä koiralta vaaditaan hyvää ohjattavuutta ja fyysistä kuntoa ja erityisesti lujaa itseluottamusta pohjattomassa liejukossa.

Riista tilanne ei sinänsä paljon parantunut viimevuodesta linnut olivat todella arkoja vain yksi koira sai heikohkon ylösajon heinäsorsalle kaukaa etumaastosta ja yksi nouto saatiin kuolleena löytyneellä heinäsorsalla. Uutena ajatuksena suoritettiin ylösajot ja noudot fasaaneilla ja tämä osoittautui oivaksi keinoksi. Kun riistatilanteet saatiin hoidettua tulostasokin muodostui varsin hyväksi.

 

4.5.2010 SPVE

Snow Wood Weasel Voi 1 107 pist.

Snow Wood Bird-Cerry Avo 1 101 pist.

Fågeljägarens Mallard Avo 1 100 Pist.

Lady Splits Doderck Avo- 64 pist

Snow Wood Columba Avo- 48 Pist

 

5.5.2010 SPVE

Nort Walkers Iceflover Voi 1 120 pist.

Fågeljägarens Mallard Voi 2 99 pist.

Snow Wood Bird-Cerry Avo 1 101 pist.

Snow Wood Ninja Avo 2 94 pist.

Linkki koetuloksiin (kuvia kokeesta)

 

Vesityö koe Salla 4.9.2010

Ylituomarin vesityökokeessa toimi Juha Huttunen joskin jääviyksien vuoksi yhden koiran arvosteli Pertti Sinkkonen. Kokeen järjestäjänä Savinan erä ry.

Pohjoissuomalaiset koirat näyttävät olevan erityisen korkeatasoisia vesityöskentelijöitä koska tänäkin vuonna kaikki osallistujat saivat hyväksynnän vesityöstä.

 

Arctic Hill Emma Voi 3 pist

Snow Wood Moras Voi 3 pist.

Snow Wood Artemis Voi 3 pist.

Snow Wood Queen of Night Voi 3 pist.

Snow Wood Afrodite Voi 3 pist.

Snow WoodCentuurus Avo 3 pist.

 

 

Metsästyskoulutusleiri 15 ja 16.5.2010

 

Sää leirin aikana oli oikein mukava koulutusta ajatellen. Harjoittelimme hakukuviota, noutoja vedestä ja maalta unohtamatta tottelevaisuuden hiomista.

 

 

Pentuleiri 13 ja 14.3.2010

 

Kouluttelimme talvisessa pakkasäässä nuoria spanieleita. Niiden osaaminen ikäkauden huomioon ottaen vaikutti todella hyvältä ja opittuja harjoitteita jatkamalla toukokuun metsästyskoulutus leirillä on hyvä jatkaa.

 

Metsästyskoe Janakkala 20.2 ja 21.2.2010

 

Upea helmikuinen koe jossa fasaanit olivat todella voimakkaita ja upeita lentäjiä. Joskin puolimetrinen lumi, yli kahdenkymmenen asteen pakkanen ja voimakas tuuli, tähän vielä lisättynä koko lauantai yön aina sunnuntai aamuun jatkunut lumituisku tekivät kokeesta todella vaativan. Lumen määrä ei ollut mikään ongelma eikä ainakaan Suomessa mikään perusteltu syy peruuttaa koetta. Pakkanen ja voimakas tuuli asetti koirat, koiranohjaajat, tuomarin ja erityisesti ampujat koville.

Kokeen järjesti Metsästysspanielit ry.. Tuomarina toimi Paul Andersson Ruotsista. Hän on erittäin kokenut alan harrastaja, kasvattaja ja erittäin hyvän kansainvälisen asiantuntemuksen omaava ylituomari. Hän kertoi ettei olisi voinut usko mistään maailmasta löytyvän paikkaa missä helmikuun lopulla on näin hyvät puitteet järjestää spanieli koe, riistaa on vielä tähän vuodenaikaan valtavat määrät. Hän oli myös hyvin otettu kutsusta ja kertoi kuinka tärkeitä nämä kansainväliset yhteydet ja tuomari vihdot ovat. Käyhän Ruotsissakin vuosittain  ulkomaalaisia tuomareita arvostelemassa spanieleita ja erityisesti mestaruuskokeissa. Nämä tuomarit eivät tunne koiria eivätkä ohjaajia jolloin arvostelu on ... erityisesti tämä tuntui olevan tärkeä asia siellä mestaruuskokeessa.

Koe maastossa oli erittäin runsaasti riistaa koiran edellä saattoi juosta kymmeniä ja kymmeniä lintuja. Kun viimein koitti ylösajon aika niin kymmenen linnun lähtö oli normaali ylösajo tilanne. Tämä runsas riistan määrä asettikin koirien tottelevaisuuden ja rauhallisuuden koetukselle. Tällaista riista olosuhteissa ei Suomessa ole koskaan ennen koetta  järjestetty, tilanteet riisuivat kyllä todellisen osaamisen esiin eli mielestäni kaikki osallistuneet koirat ovat varmasti Suomen mittakaavassa todellisia huippuja. Jatkuva riistan haju vaati spanieleita oikeaoppista työskentelyä eli ei jälkien seuraamista vaan riistan "ruumiin" tuoksun tunnistusta jotta ylösajoon päästään. Noudoissa saattoi olla kymmeniä terveitä lintuja juoksemassa ennen noudettavan luokse pääsyä.

Edelleenkin ihmettelen mikseivät Suomalaiset eliitti spanielit ole kiinnostuneita kansainvälisestä toiminnasta ulkomailla eikä myöskään täällä kotimaassa, ehkä keskenään puuhailu on kaikkein hauskinta ja turvallista.

Linkki koetuloksiin (kuvia kokeesta)

 

Koetoimitsijakoulutus 19.2.2009 Hämeenlinna

 

Kurssin järjestäjänä toimi Metsästysspanielit ry. kurssipaikkana poliisikoiralaitoksen luentosali. Kurssi käytiin hyvässä hengessä ja kaikki osallistujat läpäisivät sen. Olen todella ilo päästä tällaiseen koulutustehtävään.

 

Metsästys / koulutusviikonloppu Urjalassa 23 ja 24.1.2010

 

Kouluttelimme koiria napakassa tammikuun pakkassäässä. Koirien taso oli varsin hyvä ajatellen että ne aloittelevat metsästystä. Tämä ei tarkoita että asiat olisivat kunnossa vaan taustalta paistoi läpi tarve  peruskoulutukseen. Varsinkin tällaisten ensimmäisten riistakontaktien jälkeen on palattava aivan perusjuttuihin ja toistettava niitä osaamisen varmistamiseksi.

 

Metsästyskoe Kiiminki 31.10 ja1.11.2009

 

Koe peruttiin tuomarin sairastumisen vuoksi eikä kokeeseen ollut osallistuja tungostakaan.

 

 

Spanielien metsästyskoe Urjala 24 ja 25.10.2009

palkinnot 09.jpg (245470 tavu(a))

Kokeen ylituomarina toimi Mr. Alan Gwynne Isosta-Britanniasta (Wales). Jälleen meillä oli onnea kun saimme näin kokeneen ja pitkänlinjan asiantuntijan kertomaan kommentteja spanieleistamme. Hän kertoi olevansa otettu ja tyytyväinen päästessään näkemään spanieleita Suomessa.

koe ryhma 09.jpg (179242 tavu(a)) ylituomari Mr Allan Gwynne, Iso-Britannia.jpg (125776 tavu(a))

Kokeen tulostaso jäi mielestäni kokonaisuutta ajatellen lähinnä surkeaksi varsinkin omien koirieni osalata. Tuomari kuitenkin piti näkemästään koirien yleisilmeestä, koostuihan osa epäonnistumisista pienistä osasuorituksista esimerkiksi rauhattomuudesta ylösajon jälkeen tai noutokäskystä ennen tuomarin lupaa. Ehkä yksi tekijä joka aiheutti huonon tulostason oli vaikea koemaasto.

ylossajo 1 09.jpg (166538 tavu(a)) ylosajo pudotus 09.jpg (238979 tavu(a)) ylosajo 3.jpg (245282 tavu(a))

Nopea koemaasto muodostui heinäpelloista joista oli kerätty heinän siemen. Heinä oli jo paikoin lakoontunutta joten fasaanit olivat yksinomaan ojissa, juosten niissä. Koemaaston yksi valinta kriteeri oli että tuomari niin kuin yleisökin näkevät hyvin kaikki koe suoritukset.

nouto 1 09.jpg (212481 tavu(a)) nouto 3 09.jpg (181319 tavu(a))

Sunnuntaina tuomari valitsi viikonlopun kolme parasta koiraa. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin muistettava että kokeessa menestyneet yksilöt ovat varmasti Suomalaisia huippu spanieleita ja voittivathan ne kaikki vaikeudet ja vastoinkäymiset.

luovutus 09.jpg (249749 tavu(a))

luovutus 2 09.jpg (702204 tavu(a))

Lauantain 24.10. tulokset:

Snow Wood Snow White  VOI 1 134 pistettä

Fågeljägarens Snipe  VOI 1 105 pistettä

Snow Wood Afrodite  VOI 1 104 pistettä

Snow Wood Fox  AVO 2 99 pistettä

Snow Wood Artemis  VOI -

Snow Wood Wolf  VOI -

Fågeljägarens Mallard  VOI -

Sunnuntain 25.10. tulokset:

Snow Wood Wolf  VOI 1 107 pistettä

Snow Wood Chamgeleon   AVO2  91 pistettä

Snow Wood Weasel  VOI -

Snow Wood Artemis  VOI -

Fågeljägarens Mallard  VOI -

Snow Wood Cygnus  AVO -

 

Tuomarin valitsemat viikonlopun kolme parasta koiraa:

 1. Snow Wood Snow White
 2. Snow Wood Wolf
 3. Fågeljägarens Snipe

parhaat 09.jpg (109725 tavu(a))

palkinto voittajalle.jpg (167837 tavu(a)) 

 

Metsästyskoe Kiiminki 10 ja 11.10.2009

 

Kokeen ylituomarina toimi Heimo Ranta. Kaikkien suunnitelmien mukaan koe olisi pitänyt käydä sulanmaan kokeena kuitenkin viikonloppuna vallitsi reipas pakkassää ja luntakin oli reilunlaisesti.

jokivarsi.jpg (217231 tavu(a))  koe era.jpg (109457 tavu(a))

Tulokset 10.10.2009

Snow Wood Artemis voi 1   120 pist.

Snow Wood Afrodite voi 1   112 pist.

Fågeljägarens Snipe voi 1  104 pist.

Snow Wood fox avo 1 113 pist.

Show Wood Ninja avo -

Snow Wood Wolf avo -

Tulokset 11.10.200

Snow Wood Afrodite voi 1  125 pist.

Fågeljägarens Snipe voi 1  108 pist.

Snow Wood Wolf avo -

Snow Wood Weasel Voi - 

 

 

Spanieleiden vesilintukoe Salla 29 ja 30.8.2009

metsastyskoe purukka 09.jpg (119923 tavu(a))

Kokeen järjestävänä yhdistyksenä toimi Savinan erä. Lauantaina ylituomarina toimi Pertti Sinkkonen ja sunnuntaina Juha Huttunen. Lauantain alkusyksyn hieno kuiva aurinkoinen sää muuttui sunnuntaina navakka tuuliseksi vesisateeksi. 

Vesilintuja oli maastossa edellistä vuotta paremmin mutta ne olivat arkoja. Vain yksi koirakko onnistui saamaan ylösajon ja näin ollen pääsi palkintosijalle. Tämä ykköspalkinto oli varmasti spanielien vesilintukokeiden historian pohjoisimmassa olosuhteissa saavutettu.

loikka.jpg (178813 tavu(a)) kiinni on.jpg (430181 tavu(a))

Kaikki osallistujat saivat vaadittavat vesityö pisteet jotta voivat osallistua maalintukokeisiin syksyn ja tulevan talven aikana.

 

Tulokset la. 29.8

Snow Wood Weasel Voi-   78 pist.

Snow Wood Wolf   voi-   61 pist.

Snow Wood Ninja avo1   101 pist.

Jujucans Bruce Willis avo-   70 pist.

Tres Allentes Blans  avo-   57 pist.

Tulokset su. 30.8

Snow Wood Artemis voi-   56 pist.

Snow Wood Afrodite voi-   45 pist.

Jujucans Bruce Willis avo-   42 pist.

Tres Allentes Blans  avo-   28 pist.

 

 

Spanieleidenvesityökoe Salla 29.8-2009

vesityo 09.jpg (522931 tavu(a))

Kokeen järjestäjänä yhdistyksenä toimi Savinan erä. Vesityökokeeseen osallistui kolme spanielia ja liekö historian ensimmäinen vesikoe jonka hyväksytysti läpäisivät kaikki osallistujat.

Kokeen arvosteli Juha Huttunen Ivalosta. Sää suosi koetta ollen alkusyksyn aurinkoinen lämminpäivä.

Erityisen hienon suorituksen teki musta cokkeri Sisu joka suoritti ensin avoimen luokan vesityön hyväksytysti. Vesityö säännöissä sanotaan että koiran  ei saa uittaa koepaikalle ennen koetta. Tuomarin tarkastettua että Sisun turkki on kuiva, se läpäisi upealla suorituksella voittajaluokan vesityön.

 

Tulokset 29.8

Ladysplit's Doderick avo 3 pist. voi 3 pist.

Snow Wood Artemis voi 3 pist.

Snow Wood Afrodite voi 3 pist.

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutus viikonloppu Kiimingissä 16 ja 17.5.2009

 

kokoporukka tou 09.jpg (940463 tavu(a))

Kokoonnuimme jälleen kouluttamaan spanieleitamme Kiimingin Erämiesten majalla Kiimingin reposelkään unohtamatta harjoittaa myös ohjaajien ampumataitoa haulikkoradalla.

oman vuoron odottelua.jpg (492146 tavu(a)) spanielit ohjaajineen.jpg (565606 tavu(a))

Harjoitukset koostuivat perinteisen tavan mukaan tärkeimmästä harjoitteesta eli hakukuviosta ja spanielin hallinnasta erilaisissa tilanteissa jopa autenttisissa ylösajo tilanteissa. Erilaisia pysähtymis harjoitteita, kääntymisiä haussa ja luonnollisesti noutoja vedestä ja maalta.

markkeeraus.jpg (495498 tavu(a))   

Näissä puitteissa viikonloppu vierähti todella nopeasti. Koirien osaamista oli mukava seurata ja ohjaajien innostunutta halua onnistua eri harjoitteissa.

 

daminkanssa veteen 2.jpg (497248 tavu(a)) damin kanssa veteen 4.jpg (636205 tavu(a))

 

 

Metsästys / koulutusviikonloppu Urjala 14 ja 15.2.2009

osallistuneet spanielit ohjaajineen 09.jpg (69625 tavu(a))

 

Metsästysspanielit ry. järjesti spanielin metsästyskoulutus viikonlopun Urjalassa, koulutus maastot luovutti käyttöön Vahoisten Metsästysseura 82 ry.

Vuotta aikaisemmin järjestetty  "koe leiri" osoitti tarpeellisuutensa kun katsotaan sinne osallistuneiden nuorten spanieleiden koe menestystä viime syksyltä.

Minulla oli iloinen yllätys kun sain kutsun vetämään tätä koulutus viikonloppua. Lauri Kanervan, Ritolan Timon ja Lindroth Juhan kanssa suunnittelimme viikonlopun ohjelman yhteistyössä.

taydellinen kotakti.jpg (128668 tavu(a))

Lauantaina jaoimme porukan kahteen osaan ja molempiin ryhmiin kuului kaksi kouluttajaa ja viisi spanielia harjoitellen hakukuviota ja ylösajo tilanteita. Sunnuntaina oli koko koulutusryhmä yhdessä jolloin harjoittelu keskittyi pelkästään ylösajoihin ja siihen liittyvään tottelevaisuuteen.

hkua urjala 09.jpg (114862 tavu(a))

Noutoharjoitteluun riistan kanssa emme kiinnittäneet näissä harjoitteissa minkäänlaista huomiota koska se on varmin tapa pilata tämän ikäinen ja tässä kehitysvaiheessa oleva spanieli. Noutoharjoittelu, oikeammin sanottuna riistannoutoon "totuttelu" hoidetaan muuten.

Leirille osallistuneet koirat olivat tyypillisiä nuoria kokemattomia metsästystä aloittelevia spanieleita. Niiden osaamisen taso ei enää juuri nouse pelkällä kylmäharjoittelulla josta syystä tällaiset hallitut riista harjoitteet ovat välttämättömiä. Toisaalta perusharjoittelua on jatkettava tehostetusti.

Ohjaajien kohdalla voi sanoa että heidänkin on keskityttävä osaamiseensa, käskyjen selkeys , kehumisen oikea-aikaisuus ovat onnistumisen edellytys. Varsinkin maltti nopeissa ja kuumissa tilanteissa on tärkeää, mikäli ohjaaja käy kuumana se säteilee voimakkaana myös koiraan.

Haluan vielä korostaa, tällaisiin harjoitteisiin ryhdyttäessä koiran peruskoulutuksen on oltava kunnossa, peruskoulutuksen puutteet säteilivät koirien suorituksissa nytkin läpi. Peruskoulutus tehdään jo suurelta osin ennen puolen vuoden ikään ja se jatkuu nousujohteisena osaamisena näihin nyt tehtyihin harjoitteisiin. Jos kaikki on ok. riistalle pysähtyminen on helppo juttu..... seuraava koitos onkin kun spanieli pääsee todella metsästyksen makuun.

Kiitos kaikille osallistuneille että sain olla mukana tällä leirillä.

ampujat taustalla.jpg (66757 tavu(a))

 

 

 

Pentukoulutusleiri Kiimingissä 24 ja 25.1.2009

 

kasvot auringossa.jpg (64665 tavu(a))

Viikonloppu peruskoulutusta todella mukavassa pikkupakkasessa. Sää suosi leiriä kaikin puolin jopa hakukuvion perusteita voitiin harjoitella lumen vähyyden ansiosta. Lumenvähyydestä huolimatta hiihtoladut olivat hyvässä kunnossa ja tuntuihan tuo mäenlaskukin maistuvan lapsille.

tottelevaisuus harjoitus 2 09.jpg (60208 tavu(a)) tottelevaisuus harjoitus 09.jpg (51614 tavu(a))

Tärkeimpänä harjoituksena oli koiran yleinen hallittavuus ja tottelevaisuus jotka ovat kaiken koulutuksen perusta. Jo sunnuntaina oli havaittavissa positiivista kehitystä. Olen vakuuttunut siitä että koirat eivät sinänsä ehtineet oppia mitään uutta ehkä häiriötekijöitä oli suuresta porukasta johtuen tavallista enempi. Mielestäni ohjaajien otteissa oli havaittavissa merkittävä muutos parempaan suuntaan. 

Lauantaina iltapäivällä cokkerspanieli Joku ohjaajineen  esitteli meille tottelevaisuuskoe osaamistaan. Tämän parivaljakon huippuosaamista oli todella ilo seurata. Tämän jälkeen Tiina kertoi ko. kokeen vaatimuksista ja kuinka koira koulutetaan kokeeseen. 

etsinta sisalla otto.jpg (28566 tavu(a))

Lauantai iltana saapui koirapoliisipartio esittelemään heidän toimintaansa. Saimme kuulla kiinnostavan esitelmän poliisikoirien työstä lisäksi poliisikoira Otso ohjaajansa kanssa suoritti kaksi harjoitusta joita saimme seurata. Ensimmäisessä harjoituksessa Otso etsi sisätiloihin piilotettua harjoitus "pulikkaa" jonka sisällä oli todella pieni huumemäärä antamassa koiralle hajua. Tämän jälkeen oli vuorossa ulkona suoritettu esine-etsintä. Koiran oli löydettävä pimeässä maahan pudonnut pienoiskiväärin hylsy. Tämä kokenut poliisikoira suoritti annetut tehtävät todella nopeasti ja tehokkaasti. Tämän jälkeen saimme tutustua poliisiautoon ja tämä oli varsinkin lapsille suuri elämys.

 poliisiauto.jpg (51180 tavu(a))

Näiden molempien edellä mainittujen koirien tottelevaisuus ja yhteistoiminta on varmasti hyvä esimerkki johon meidän on pyrittävä koiramme kanssa. Näillä eväillä pääsemme jatkamaan toukokuun leirillä eteenpäin.

 

 

 

 

Spanielien metsästyskoe Urjala 22 ja 23.11.2008

 

Oli kulunut kymmenen vuotta siitä kun viimeksi ulkomaalainen tuomari arvosteli suomalaisessa metsästyskokeessa. Tämä oli aivan liian pitkäväli, onneksi jälleen kerran Kiimingin Erämiehet ry. järjesti tällaisen kokeen, tällä kertaa yhteistyössä Vahoisten Metsästysseura 82 ry:n kanssa.

mr andrew robinson vas ja ranta heimo oik.jpg (73817 tavu(a))

Tuomari Mr. Andrew Robinson (vasen) käy läpi koepäivän arvosteluja suomalaisen ylituomarin Heimo Rannan kanssa.

Ylituomarina kokeessa toimi Mr. Andrew Robinson Englannista. Hän on hyvin kokenut kouluttaja kilpailija, kasvattaja sekä tuomari. Näin olleen hänen kommenttinsa koiristamme ovat meille erittäin tärkeitä. Kertoihan se miten olimme onnistuneet koulutuksessa mutta ennen  kaikkea  niillä on suurin merkitys jalostusta ajatellen.

palkintopoyta urjala 08.jpg (76789 tavu(a))

Järjestelyiltään koe onnistui hienosti on varmasti niiltäkin osin merkittävin koe Suomessa kymmeneen vuoteen. Olihan kokeessa hieno jahti-illallinen, tälle syksylle ammutun peuran ulkofileepihviä mastossa nautittuine kala ja poronliha keittoineen. Kokeessa myös oli hyvät palkinnot: koiran ruokaa, Vahoisten metsästysseuran lahjoittama peuranvasa, poliisikoira yhdistyksen lahjoittamat tinatuopit sekä lukuisia muita hyviä palkintoja......

keittolounas maast andrew keskella.jpg (172812 tavu(a))

Keittolounas maastossa, Mr. Andrew Robinson (keskellä)

koe era 3 08.jpg (84214 tavu(a)) 

Lauantai aamu.

tuomari tarkasti jokaisen noudetun linnun.jpg (63537 tavu(a))

Tuomari Mr. Andrew Robinson (vasen) tarkasti jokaisen noudetun linnun kunnon.

 

Olisikin toivottavaa että varsinaiset spanieliyhdistykset ottaisivat asiakseen järjestää tällaisia kokeita ja vähän "tuulettaisivat spanielien metsästyskoe toimintaa".  Mielestäni tämä olisi tärkeää erityisesti arvokokeissa joissa kuten muissakin kokeissa pyörii hyvin pieni harrastaja joukko mutta käyttämällä välillä ulkomaalaisia tuomareita voitaisiin tilannetta tuuletta ja näin samalla todettaisiin onko onko meillä suomessa arvostelukriteerit kohdallaan.

Lauantai aamu valkeni noin kymmenen asteen aurinkoiseen pakkassäässä. Sunnuntaina pakkasta oli kuutisen astetta mutta navakka ja ilta päivällä jo myrskyinen tuuli. Nämä olosuteen asettivat koirat koville, lisäksi koe maastoa halkoi voimakkaasti virtaava kanava jäätyneine rantoineen asetti koirat erityisen lujille.

koe era 2 08.jpg (168462 tavu(a)) koe era 1 08.jpg (170363 tavu(a))

Koe olosuhteita tuomarimme piti eritäin vaativina, sää oli kylmä ja tuulinen, lisäksi tällainen jäätynyt sänkipelto koemaastona on vaatia, se aiheuttikin uroskoirille ongelmia. Loppu kritiikissään hän kertoi "koirien olevan korkea tasoisia ja että parhailla niistä menestyisi Englantilaisissakin kokeissa jopa paremmin kuin tänään täällä olleissa ankarissa olosuhteissa".

Tässä varsi lyhyt kertomus tästä ainutlaatuisesta kokeesta, olen varma että siitä tulee laajempiakin juttuja alan lehtiin.

 

Tulokset  22.11.2008

Arctic Hill Emma voi1 125 pst.

Snow Wood Snow White voi 1 107 pst.

Snow Wood Queen of Night voi 2 85 pst.

Snow Wood Wolf voi -

Fågel Jägarens Mallard avo 1 103 pst.

Snow Wood Fox avo -

 

Tulokset 23.11.2008

Snow Wood Moras voi 1 117 pst.

Snow Wood Queen of Night voi 1 114 pst.

Snow Wood Snow White voi 1 112 pst.

Snow Wood Wolf voi -

Fågel Jägarens Snipe avo 1 112 pst.

Snow Wood Bird Cherry avo 2 88 pst.

 

Andrew valitsi viikonlopun kolme parasta koiraa:

1. Arctic Hill Emma 

2. Snow Wood Snow White  

3. Snow Wood Moras

 

Kiitämme yhteistyökumppaneitamme:

Poliisikoira  ry.

Classic sport company Porvoo

Agri market (Jahti ja vahti koiranruoka)

Seppo Kastepohja KY Hämeenlinna

Berner Pultti Hämeenlinna

Pro Fish Hämeenlinna

 

 

Tässä yhteydessä en malta olla ihmettelemättä seuraavaa. Mielestäni nykyisessä spanielin mestaruuskokeessa on jotakin todella pahasti vialla koska vuoden 1999:än ja sen jälkeen kaikki hallitsevat Suomen mestarit ovat käsittämättömällä tavalla heti epäonnistuneet jos ovat joutuneet muun kuin suomalaisen tuomarin arvostelemaksi, missä vika? Toisaalta luulisi että näin hyvin menestyneillä koirakoilla olisi halua näyttää kykyjään ja osaamistaan laajemminkin. Toivottavasti tämä kommentti sysäisi mestaruuskokeen kehittämisen liikkeelle parempaan suuntaan ja samalla tämä olkoon pieni haaste näille kaikille toimijoille.

 

 

Metsästyskoe Kiiminki 8 ja 9.11.2008

 

Kokeen ylituomarina toimi Heimo Ranta Tampereelta. Sää ja lumiolosuhteet olivat kuten edellisenäkin viikonloppuna. Tässäkin kokeessa koirat saavuttivat huomattavan määrän ykkösiä.

vasyneet mutta onnelliset.jpg (69702 tavu(a)) 

Tulokset 8.11.2008

Snow Wood Weasel voi 1 112 pst.

Snow Wood Artemis voi1 112 pst.

Snow Wood Afrodite voi2 102 pst.

Snow Wood Snow White avo 1 102 pst.

 

Tulokset 9.11.2008

Snow Wood Snow White voi 1 127 pst.

Snow Wood Afrodite voi 1 111 pst.

Snow Wood Artemis voi 1 106 pst.

Snow Wood Weasel -

 

 

Metsästyskoe Kiiminki 1 ja 2.11.2008

 

poseeraus 2 11 08.jpg (71561 tavu(a))

Kokeen ylituomarina toimi Juha Huttunen Ivalosta. Koe maastot olivat lumesta valkoiset joskaan se ei haitannut koetta, ilman lämpötila vaihteli hieman nollan molemmin puolin. Kokeesta muodostui varsin korkeatasoinen siirtyihän siinä kolme koiraa suoraan voittajaluokkaan.

lumiset maastot.jpg (53828 tavu(a))

 

Tulokset 1.11.2008

Snow Wood Snow White avo 1 119 pst.

Snow Wood Afrodite avo 1 115 pst.

Snow Wood Weasel avo 1 104 pst.

Snow Wood Artemis avo 1 102 pst.

Snow Wood Fox avo -

 

Tulokset 2.11.2008

Benton No More secrets voi 2 86 pst.

Snow Wood Artemis avo 1 108 pst.

Snow Wood Weaselavo 1 107 pst.

Snow Wood Afrodite avo 1 102 pst.

Snow Wood Snow White avo 2 81 pst.

Snow Wood Fox avo 3 81 pst.

 

 

Vesikoe Urjala

 

Kiimingin Erämiehet kantoi kortensa kekoon ja järjesti ensimmäisensä vesikokeensa johon osallistui kymmenen koiraa. On harmillista että näitä kokeita on niin vähän että se aiheuttaa jo ongelmia päästä varsinaisiin metsästyskokeisiin. Ikävä kyllä näiden sääntöjen laatijat eivät ole mielestäni miettineet asiaa loppuun asti. Koirakot eripuolilla maata ovat nykyisin niin eriarvoisessa asemassa että pistelee vihaksi. "Kuka nyt tämän vuoksi viitsii ajaa satoja kilometrejä" on usein kuultu kommentti.... toivottavasti sääntöjen laatijat laittavat asian kuntoon.

Eikä sen enempää koirista ja tuloksista, en tahdo keritä päivittämään näitä sivuja kun tulee myskättyä noiden koirien kanssa mastossa aina kun siihen on mahdollisuutta, eli kokeista on kulunut sen verran aikaa... 

 

 

Vesilintukoe Salla 5 ja 6.9.2008

 

tuomari tark maastoja salla 08.jpg (100506 tavu(a))

Vesilintukoe tunturien katveessa, varmasti pohjoisin vesilintukoe mitä on koskaan järjestetty. Koemaastoihin tutustuttaessa kokeen ylituomari Pertti Sinkkonen totesi "täällä täytyy olla vettä kun on noin korkeita tuntureitakin joka puolella ympärillä".

 maisema1 salla 08.jpg (88218 tavu(a)) maisema2 salla 08.jpg (43266 tavu(a)) maisema3 salla 08.jpg (97996 tavu(a))

Koe maastot sijaitsivat jängillä niillä olevilla lammilla sekä järvillä ja niitä yhdistävillä joilla ja puroilla. Kokeiden tulos jäi heikoksi riistan vähyyden vuoksi mutta kaikki koirat saivat vesityöpisteet raskaasta ja vaativasta maastosta. 

Eikä sen enempää koirista ja tuloksista.

vesityoskentely salla 08.jpg (108237 tavu(a)) vesityoskentely2 salla 08.jpg (86409 tavu(a))

 

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutus viikonloppu Kiimingissä 7 ja 8.6.2008

 

kokoporukka 6 08.jpg (161584 tavu(a))

Kouluttelimme spanieleita viikonlopun ajan, varsinkin lauantai päivä oli pitkä. Niin noutoja kuin kaikkein tärkeintä hakukuviota. Tuntui että nuo talvileirillä olleet koirat ovat kehittyneet paljon ja  muutenkin asiat ovat edistyneet paljon.

Jäihän meillä aikaa saunomiseenkin ja makkaranpaistoon. Tästä vapaasta keskustelusta saa varmasti hyviä vinkkejä oman koiran kanssa työskentelyyn. 

 

hakukuvio 6 08.jpg (154600 tavu(a)) hakukuvio2 6 08.jpg (98611 tavu(a))

 

 

 

Metsästys / koulutusviikonloppu Hämeenlinnassa

 

kokoporukka hameenl 08.jpg (89441 tavu(a))

Minulla oli todella mukava ja antoisa viikonloppu Hämeenlinnassa kun joukko ystäviäni jotka ovat hankkineet ruotsista itselleen spanielit sekä kasvattieni omistajat kutsuivat minut metsästämään ja kouluttamaan spanieleita heidän kanssaan.  

Minulle oli suuri apu "Venlan" kouluttamisesta kun sain apua ammunnassa riistatilanteissa. Vaikka olen aina neuvonut muita säntillisyyteen ylösajotilanteessa herätti asia  myöhemmin kysymyksiä ja sillä hetkellä runsasta hilpeyttä. Venlan syöksyessä paukkunoutoon ja minun sitä innostaessa hyvä, hyvä, hyvä....! Keskustelimme asiasta ja kerroin tämän yksilön koulutus tilanteesta, syistä mitkä minun mielestäni olivat tähän tilanteeseen johtaneet ja mitä hain tällä toiminnallani. Tällaisissa koulutus tilanteissa on ainutlaatuista se että voidaan yhdessä keskustella asioista ja mahdollisesti miettiä ratkaisuja ongelmiin. Tilannetta että on ongelmia koulutus tai metsästystilanteissa ei ole syytä salailla vaan helpointa on etsiä yhdessä näihin ratkaisu.

 

Jaoimme spanielit kahteen ryhmään näin meillä oli kouluttajien käytössä ampujat. Tämä helpottaa nuoren koiran koulutusta kun voi itse keskittyä koulutustapahtumaan ja joku toinen toimii ampujana. Lisäksi koirat tottuvat "työskentelemään isommassa" porukassa ja näin koiran hallinta vaikeissa ja häiriötilanteissa varmentuu.

hakutyoskently haml 08.jpg (78413 tavu(a)) hakutyoskentely3 haml 08.jpg (100246 tavu(a))  

Järjestelyt oli hoidettu todella hienosti niin majoituksen kuin ruokailunkin osalta. Varsinkin fasaanit olivat todella vahvoja ja hyviä lentäjiä ja niitä oli jokaisella spanielille riittävästi. Näin ollen pudotuksiin ja varsinkin ylösajoihin saatiin toistoja riittävästi jokaiselle spanielille. Olen usein ihmetellyt miksi kokeissa, varsinkin suomalaisissa arvokokeissa käytetään niin huonosti lentäviä fasaaneita ja näin pilataan koirien mahdollisuudet näyttää kykyjään kokeissa ja tällöinhän koirien paremmuus järjestykseen asettaminen on sattuman sanelema juttu.

Maastot olivat todella hyvin spanielimetsästykseen sopivat. Oli hienoa että tämän joukon keskuudessa virisi innostus järjestää spanielienmetsästyskokeita ko. alueella. Kerroin että nykytilanteessa kausi on aloitettava vesityökokeella jolloin tämän kokeen järjestäminen ei tuntunut olevan mikään ongelma, olihan alueella järjestämiseen sopivia maastoja runsaasti. Ehdotin että koska metsästysalueet ovat niin hyvät olisi mahdollisesti järjestettävään fasaanikokeeseen syytä kutsua tuomarin ulkomailta. Onnekseni ajatus sai vankan kannatuksen ja asiaa päätettiin viedä eteen päin.

upeita maast haml 08.jpg (90287 tavu(a))

 

 

Pentukoulutusleiri Kiimingissä 10 ja 11.2 2008

 

koko porukka 10.2.-08.jpg (78465 tavu(a))

Kasvihuoneilmiö näyttää muokkaavan ilmastoa spanielimetsästykselle ja koulutukselle suotuisammaksi todella vauhdilla. Vuosi vuodelta näyttää lunta kertyvän vähemmän, tästä johtuen jopa hakukuvion alkeiden harjoittelu onnistui viikonlopun aikana mainiosti. Totta kai aloitimme harjoittelun aivan perustottelevaisuudella ja kontakti harjoittelulla. Tämän jälkeen perehdyimme perusnouto harjoituksiin. Kuvissa muutamia näyttäviä luoksetuloja.

luoksetulo_3_10.2.-08.jpg (70695 tavu(a))  luoksetulo 2 10.2.-08.jpg (58630 tavu(a)) luoksetulo noudossa 10.2.-08.jpg (66105 tavu(a))

Erityisesti tämä talvileiri näyttää olevan tarpeellinen ensikertalaisille kouluttajille. Sunnuntai aamuna oli havaittavissa koirankansa työskentelyssä otteen muuttumista parempaan suuntaan .

Nyt vain perusjuttujen hiomista ennen kesäkuun metsästyskoulutus leiriä.

tuumaustauko 10.2.-08.jpg (59086 tavu(a))

 

 

Metsästyskokeita Kiimingissä syksyllä 2007

 

Kiimingin Erämiehet ry. järjesti kahtena viikonloppuna spanieleiden metsästyskokeet, riistana fasaanit.

Osallistuvien koirien määrää rajoitti vesityöpisteiden puuttuminen. Uusista säännöistä on muodostunut rasite koe muodolle. Puutteellisesti valmisteltuna ja asiantuntemattomasti laadittuna se vähentävä koirien määrää kokeissa. Enne kokeisiin osallistuminen oli vaivatonta kun vain huomasi koiran olevan valmis pystyi osallistumaan kokeisiin. Mikäli nykyisin innostuu syyskuunlopulla tai marraskuulla ilmoittautumaan kokeisiin se ei käy päinsä vesityöpisteiden puuttumisen vuoksi. Vesityökokeita järjestetään niin vähän ja harvakseltaan että metsästyskokeisiin osallistumisesta on tullut todella pitkäntähtäyksen suunnittelua.

Ennen tämä vesityö hoidettiin arvostelemalla koirien uintihalukkuus kokeen aikana, tämä oli joustava ja järkevä tapa hoitaa asia eli kokeisiin pystyi osallistumaan milloin vain koska vesityön suorittaminen oli aina mahdollista.

Asiaa olisi pitänyt lähteä kehittämään tältä pohjalta. Kokeiltiinhan tällaista mallia ylituomari Jouko Ahtiaisen johdolla Kiimingin Erämiesten järjestämissä kokeissa Tuntsalla jo "viime vuosituhannella".

.

Koe 3 ja 4.11.2007

Ylituomarina toimi Heimo Ranta Tampereelta, kokeen pääriistana olivat fasaanit.

koe alkaa sofi ja heimo.jpg (95597 tavu(a))

Vasemmalla ylituomari Heimo Ranta

Koe käytiin varsin kylmässä talvisäässä. Sunnuntaina pakkasta oli melkein -13 astetta mutta maa oli lumeton. Riistaa oli koemaastoissa riittävästi. Kokeeseen osallistui kolme koiraa kumpanakin päivänä.

3.11. 2007 tulokset:

Snow Wood Wolf Voi 2, 94 pist.

Nort Walkers Battery Avo 2, 87 pist.

Snow Wood Stoat Avo 2, 86 pist.

4.11.2007 tulokset:                                                                        koe alkaa nitro ja seppo.jpg (73297 tavu(a))

Snow Wood Wolf Voi 2, 91 pist.

Nort Walkers Battery Avo 2, 87 pist.

Snow Wood Stoat Avo 2, 92 pist.

 

Koe 27 ja 28.10.2007

Ylituomarina toimi Juha Huttunen Ivalosta, kokeen pääriistana olivat fasaanit.

koe alkaa sofi ja juha h.jpg (80496 tavu(a))

Vasemmalla ylituomari Juha Huttunen

Säätiedotus lupaili sateista viikonloppua mutta sateita ei tullut ja selvisimme kastumatta. Fasaaneja oli koemaastossa riittävästi koirat saivat riittävästi mahdollisuuksia näyttöihin. Kokeeseen osallistui vain kaksi koiraa kumpanakin päivänä.

7.10.2007 tulokset:

Meryl Kick-off  Voi 2, 91 pist.

Snow Wood Stoat  Avo 2, 91 pist.     

riistatyo sofi ja juha l.jpg (80412 tavu(a))  koe alkaa joku juha h.jpg (65711 tavu(a))

8.10..2007 tulokset:

 Meryl Kick-off Voi -, ohjaaja keskeytti kokeen

Snow Wood Stoat Avo 2, 90 pist.

 

 

Spanielileiri Kiimingissä, kouluttajana Mr. Andrew Robinson Englannista

 

andin luento maastossa.jpg (201966 tavu(a))

Koulutus tilaisuuden järjesti Pohjoissuomen Spanielikerho ja Cockerspanielit ry. koulutuspaikkana oli Kiimingin Erämiesten metsästysmaja ampumaratoineen. Väkeä oli runsaasti opiskelemassa spanielin koulutusta ja osallistuhan koulukseen 15 eri rotuista spanieliakin.

Minulla oli varsin mielenkiintoinen viikonloppu kun sain olla seuraamassa tätä koulutustilaisuutta. Mukavaa oli myös se että tilaisuuteen osallistui muutama minunkin kasvattini.

Kurssilaiset vierailivat myös kaniaitauksessani ja Andrew neuvoi kädestä pitäen jokaista ohjaaja kuinka pitää toimia lisäksi erilaisia koulutus niksejä tuli esille runsain mitoin.

  andin ohjeet enen harjoituksen aloitusta.jpg (122135 tavu(a)) andin opastamana hakukuviota.jpg (137716 tavu(a)) 

Hän oli kovasti kiinnostunut minun pitkästä nartunlinjastani. Kävimme sunnuntaina ennen ruokailua kiireesti sukutauluja läpi. Hän kertoi lyhyesti kommentteja spanieleista sukutaulujen taustalla, lopuksi hän sanoi että tässä me puhumme koirista ja miehistä jotka ovat jo kuolleet... 

 

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutusleiri Kiimingissä 26 ja27.5.2007

 

  koko porukka kevatleiri 07.jpg (254483 tavu(a))

Sateinen mutta lämmin sää ei haitannut maastoharjoittelua lainkaan. Koirilla ja ohjaajilla riitti innostusta  niin nouto kuin hakukuvio harjoitteluun, mastossa sekä kaniaitauksessa.

haku harjoittelua 2 07.jpg (111917 tavu(a)) haku harjoittelu 07.jpg (110718 tavu(a))

Leiri sujui mukavasti joskin nuo päivät kuluvat vain niin nopeasti. Perusharjoittelu näytti olevan kunnossa joten siihen oli paneuduttu pentuleirin jälkeen. Tästä syystä pääsimme tekemään vaativampiakin harjoituksia esimerkiksi kaniaitauksessa.

Tämä oli ehkä osaamiseltaan korkeatasoisin leiri mitä olen järjestänyt. Seuraava koitos näille ohjaajille ja spanieleille onkin syksyllä kun tehdään ensimmäiset metsästys retket ja siinä kehotinkin ohjaajia pistämään jäitä metsästys lakkiin.

 

 

Pentukoulutusleiri Kiimingissä 10.-11.2.2007

 

koulutusleiri koko porukka -07.jpg (107890 tavu(a))

Kouluttelimme pentuja valmistelaksemme niitä vaativampiin harjoituksiin. Pakkanen ei varsinaisesti häirinnyt koulutusta mutta haulikko ammunnan jouduimme jättämään väliin. 

Osallistujat olivat pääsääntöisesti ensimmäisen spanielin omistajia ja huomasin jo sunnuntaina että edistymistä oli tapahtunut. Se johtui pääsääntöisesti ohjaajien asenne ja käyttäytymisen muuttumisena eikä niinkään siitä että koirat olisivat oppineet jotain uutta. Uskonkin että meidän on hyvä jatkaa koulutusta kevään leirillä.

seuraamis harjoitus 07.jpg (50649 tavu(a)) Käytännön harjoittelua

Jälleen meillä oli mahdollisuus seurata virka-koirien työskentelyä. Kokeneen Labradorin "Ossin" todella varma työskentely oli vaikuttavaa seurattavaan, kasvattimme vajaan vuoden ikäinen "lumi" näyttä olevan hyvässä opissa ja tulee kovaa vauhtia perässä. En saanut hämärissä sisätiloissa tuosta yönmustasta Labradorista yhtään hyvää kuvaa joten valitettavasti kuva on vai tuosta nuoresta spanielista.

katko on loytynyt 07.jpg (32048 tavu(a)) Kätkö on löytynyt

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutusleiri Kiimingissä 27 ja 28.5. 2006

 

 

koko_porukka.jpg (143960 tavu(a))

Kouluttelimme viikonlopun ajan spanieleita ja aika kului todella nopeasti. Ohjaajat ja koirat olivat todella innokkaita ja jaksoivat vieläpä käydä illalla ampumassa haulikolla.

haku_harjoittelua.jpg (135350 tavu(a))

Saimme seurata viranomaiskoirien harjoituksia sekä räjähde kuin huume etsinnöissä.

 rajahdysaine_koiran_palkkio.jpg (39178 tavu(a)) taisteluleikki onnistuneen harjoituksen lopuksi.

 

 

 

Pentuleiri Kiimingissä 4 ja 5.1.2006

 

wpe4.jpg (58637 tavu(a))

Leiri pidettiin todella arktisissa olosuhteissa, lauantai aamuna oli pakkasta  -30 C. Onneksi pakkanen laski päivällä  hetkeksi alle kahdenkymmenen. Siitä huolimatta kylmyys haittasi koulutusta ja jouduimme soveltamaan koulutuksen sääolosuhteisiin.

Nopeatempoista tottelevaisuus koulutusta ja tämän jälkeen koirat lämpimään. Sitten kävimme läpi koulutuksen erivaiheita mallisuorituksilla vanhempien spanieleiden kanssa ja sen jälkeen pennut pääsivät yksikerrallaan ohjattuun harjoitteluun.

wpe1.jpg (36331 tavu(a))  wpe2.jpg (20466 tavu(a)) wpe3.jpg (21361 tavu(a))

Haulikkoammunnasta luovuttiin kireän pakkasen takia. Illalla katseltiin videoita, saunottiin ja mietittiin koulutusjuttuja.

 

 

 

Spanielien metsästyskoe Kiimingissä 4 ja 5.11.2005

 

Kokeen ylituomarina toimi Heimo Ranta Tampereelta.

Kokeen alkuperäinen ajankohta oli lokakuun puolessa välissä, koetta päätettiin siirtää koska tarhatut fasaanit olivat liian nuoria ja metsäkanalintu tilanne heikko eli todennäköisyys kokeen epäonnistumisesta oli suuri . Jälkeenpäin arvioituna kokeen siirtäminen oli oikea ratkaisu, fasaanit olivat voimakkaita ja hyviä lentäjiä ja niitä oli runsaasti. Lisäksi koeriistana olivat jänikset.

Sää kokeen aikana oli pilvinen ja hyvin lämmin. Toisena koe päivänä muutamina hetkinä satoi hyvinkin runsaasti.

Toisena koe päivänä kokeeseen osallistui musta käyttölinjan cokkeri joka oli todellinen pieni ja tehokas energia pakkaus. On hienoa että näitä metsästys-spanieleita on vihdoinkin meidänkin kokeissa.

Tottahan aina metsässä on tehtävä tulet...

 nuotiollaa.jpg (77759 tavu(a))

 

4.11 tulokset

 1. Bivråkens Rubber Soul VOI 1 117 pist.

 2. Snow Wood Queen of Night  VOI 1.  113 pist.

 3. Bivråkens Cracked Actor VOI 1.  103 pist.

5.11 tulokset

 1. Meryl Kick-off AVO 1 110 pist.

 2. Bivråkens Rubber Soul VOI 2 99 pist.

 3. Bivråkens Cracked Actor VOI 2. 95 pist.

 

ylituomari_ja_oppipoika.jpg (31123 tavu(a))

 

 

 

Spanielien metsästyskoe Kiimingissä 29 ja 30.10.2005

 

Kokeen ylituomarina toimi Juha Huttunen Ivalosta. 

Kokeessa sallittua riistaa olivat jänis, metsäkanalinnut sekä fasaani josta muodostui kokeen pääriista. Metsäkanalintukannat ovat heikohkot mutta fasaaneja tuntui olevan maastossa ajoittain jos voi sanoa jopa liian runsaasti. Sää oli pilvinen, tuulinen ja todella lämmin mutta onneksi vesisateet ajoittuivat yöaikaan.

Edellisen viikon pakkasjaksosta johtuen vesistöt olivat jäässä vain vuolaimmat virtapaikat olivat sulina mutta näissä voitiin suorittaa vesityöt. Kaikille koirille löytyi koe-erillä riittävästi riistaa ja jokaiselle pudotettiin kaksi fasaania.

Totta kai ehdimme keittämään kahvit ja paistamaan makkarat nuotiolla.

donna_vesityo.jpg (58138 tavu(a)) 

 

29.10 tulokset

 1. Bivråkens Rubber Soul AVO1 107 pist.

 2. Bivråkens Cracked Actor AVO 2.  92 pist.

 3. Snow Wood Queen of Night  VOI 1.  112 pist.

 4. Snow Wood Little Beaty VOI 1. 109 pist.

30.10 tulokset

 1. Snow Wood Queen of Night VOI 1.  112 pist.

 2. Snow Wood Little Beaty VOI 3. 83 pist.

 3. Bivråkens Rubber Soul AVO 1 115 pist.

 4. Bivråkens Cracked Actor AVO 1. 107 pist.

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutusleiri Kiimingissä 14 ja15.5.2005

 

 

Spanielin metsästyskoulutusta, haulikkoammuntaa videoiden katselua ja keskustelua.... Näissä merkeissä vierähti viikonloppu todella nopeasti.

 

  lentava_spanieli.jpg (60517 tavu(a)) hakukuvio_1a.jpg (50371 tavu(a))

 

 

Peruskoulutusleiri 22.-23.1.2005

 

leiri talvi 05.jpg (42559 tavu(a))

Tuttuun tapaan kouluttelimme nuoria spanieleita ja kävimme haulikkoradalla ampumassa muutaman kierroksen. Illalla katselimme koulutus videoita sekä keskustelimme koulutuksesta ja tottakai saunoimme.

Lisäksi illan kohokohta oli kun saimme seurata kasvattimme poliisikoira "Devin" räjähde etsintä harjoitusta.  Devin ohjaaja piti todella mielenkiintoisen esitelmän poliisikoira toiminnasta. 

devi.jpg (19508 tavu(a)) Ilmaisu, jotain muutakin kuin roskia.

 

 

Metsästyskoe Kiimingissä 2. ja 3.10.2004

 

ryhmakuva 04.jpg (77290 tavu(a))   nuotiolla 04.jpg (187229 tavu(a))

Koetta siirrettiin muutamalla viikolla myöhäisemmäksi metsäkanalintujen vähyyden vuoksi, oli odotettavissa että koe käytäisiin  fasaaneilla näin ollen ne olisivat paremmin kehittyneitä. 

Kuten oli odotettukin metsäkanalintuja oli todella vähän sen sijaan fasaaneita ja lehtokurppia  koemaastoissa oli runsaasti ja tasaisesti. Kaikille koirille saatiin useita täydellisiä riistatöitä ja osalle  ylösajoja todella runsaasti. Näin kokeiden aikataulu ei muodostunut kireäksi vaan aikaa jäi paistaa makkaraa ja keitellä kahvia kiireettä nuotiolla.

Kokeet olivat todella korkeatasoiset, erityisesti täytyy mainita tuo Snow Wood Dryas jonka varmuus ja osaaminen oli omaa luokkaansa. Yhden syksyn aikana se raivasi tiensä upeasti neljänkokeen ykkösputkella voittajaluokkaan. Eli sillä on kaksi voittajaluokan ensimmäistä palkintoa, vielä viime vuonna se olisi ollut näillä saavutuksilla  käyttövalio.

On vain valitettavaa että joillakin oli halua vaikeuttaa tällaisten huippu yksilöiden etenemistä voittajaluokkaan vain yhden kokeen verran, sillä perusteella että "jotkut pääsevät voittajaluokkaan liian helposti". Tästä syksystä alkaen vaaditaan vain meillä suomessa kaksi avoimen luokan ykköspalkintoa ennen voittaja luokkaan siirtymistä. Tässähän ei ole mitään järkeä, vaan ko. vaatimus voittajaluokkaan siirtymisen vaikeuttamisesta olisi täytynyt toteuttaa arvostelua tiukentamalla.

Lisäksi kennelimme kaksi spanielia Snow Wood Little Beaty ja Snow Wood Queen of Night saavuttivat molemmat upeasti kaksi avoimenluokan ykköspalkintoa siirtyen näin voittajaluokkaan. Lisäksi nuori tuonti uroksemme Bivråkens Cracked Actor kilpaili myös kahdessa kokeessa joista ensimmäisessä se saavutti avoimen luokan toisen palkinnon harmittavan kömmähdyksen jälkeen. Toisena koepäivänä se saavutti loistavilla pisteillä avoimenluokan ensimmäisen palkinnon.

 

2.10 tulokset:

 1. Snow Wood Dryas AVO 1.  118 pist.

 2. Snow Wood Little Beaty AVO 1. 112 pist.

 3. Snow Wood Queen of Night AVO 1.  102 pist.

 4. Bivråkens Cracked Actor AVO 2. 101 pist.

3.10tulokset                                                                                                                         

 1. Snow Wood Dryas AVO 1.  132 pist.

 2. Snow Wood Queen of Night AVO 1.  107 pist.

 3. Snow Wood Little Beaty AVO 1. 102 pist.

 4. Bivråkens Cracked Actor AVO 1. 118 pist.                     

 

 

 

Koulutusleiri Kiimingissä 15 -16.5.2004

 

kiimingin eramiesten metsatysmaja maja 04.jpg (37622 tavu(a))

   

Leiri pidettiin takatalven tunnelmissa. Lauantaina oli maa valkoinen ja sateli vesiräntää, sunnuntai oli viileä mutta aurinkoinen. Olisin toivonut sankempaa osanottoa mutta riitti siinä harrastamista tälläkin joukolla. Lauantaina meni varsin myöhäiseen ennen kuin ehdimme kiekkoradalle.

Tuttuun tapaan kävimme läpi koko spanielin metsästyskoulutuksen. On kuitenkin muistettava että spanielit eivät ehdi oppia viikonlopun aikana kovinkaan paljon uutta ja kokonaisvaikutus voi olla päin vastainen. Koulutusleirin tarkoitus on kouluttaa ohjaajia ja antaa heille tietoa kuinka toimia spanielin kanssa kahden jotta päästäisiin mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Erityisesti leiriltä jäi mieleen "Nitro". Sen työskentely antaa lupauksia varsin mukavista tulevista metsästys hetkistä, tosin paljon on vielä edessä työtä....  Sen voimakkaasti ohjaajaan tukeutuva ja hallitun suppea hakukuvio on puolitoistavuotiaalle urokselle todella hieno saavutus. Tällainen  spanieli on tulevaisuudessa valmis siirtymään riistan pariin. 

Niin kauan kun spanieli ei ole ollut tekemisissä riistankansa, on se sitten minkä ikäinen hyvänsä se voidaan kouluttaa oikeilla opeilla, joskin kovalla työllä täydelliseksi metsästäjäksi. Spanieli jota ei ole koulutuksella valmisteltu metsästykseen ei saisi olla riistan kanssa tekemisissä lainkaan koska se vaikeuttaa ja usein tekee myöhemmän kouluttamisen mahdottomaksi. Mikäli sen ensimmäinen kokemus metsästyksestä on sellainen että se saa temmeltää vapaasti hallitsemattomana ja ajaa riistaa lentoon tai juoksuun.  Puhumattakaan että joku typerys vielä pudottaa riistaa tällaiselle spanielille.....

 

ryhmakuva sillalla 04.jpg (125384 tavu(a))     rymakuva lammen rannalla 04.jpg (105342 tavu(a))

 

 

Metsästyskoe Kiimingissä 13 ja 14.9.2003

 

Tuomari: Heimo Ranta

rymakuva 03.jpg (73860 tavu(a))

Koe pidettiin metsäkanalinnuilla sekä fasaaneilla. Koe onnistui sään ja järjestelyjen osalta hyvin. Kaikki riistatyöt tapahtuivat fasaaneilla. 

13.9 tulokset:

 1. Snow Wood Moras VOI 1.  111 pist.

 2. Artic Hill Emma VOI 1.  102 pist.

 3. Snow Wood Showwinner AVI 3. 79 pist.

 4. Snow Wood Dryas AVO 3.  78 pist.

14.9 tulokset

 1. Snow Wood Moras VOI 1.  110 pist

 2. Artic Hill Emma VOI 1.  107 pist.

 

nuotioolla 03.jpg (84594 tavu(a))   koe kaynnissa.jpg (71327 tavu(a))

 

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutusleiri Kiimingissä 31.5-1.6.2003

 

 

ryhmakuva1.jpg (39487 tavu(a))

 

Vietimme puuhakkaan viikonlopun kouluttaen spanieleita metsästykseen. Ehdimme vielä lauantai iltana ampumaan radalle savikiekkoja . Erityisen mukava oli havaita niiden spanieleiden kehitys jotka olivat osallistuneet talvella koulutukseen. Sää suosi leiriä mutta ajankohta lakkiais viikonloppuna oli vähän huono karsien jonkin verran osanottajia.

 

 hakukuvio5.jpg (39332 tavu(a))    istuminen kasimerkista 2.jpg (49857 tavu(a))

 

 

 

 

Peruskoulutusleiri Kiimingissä 18 ja 19.1.2003

 

 

yhteiskuva_2.jpg (39546 tavu(a))

Olin huolissani ennen leiriä pakkasista jotka olivat pyörineet jo pitkään  -25 ja -40 pakkasasteen välillä mutta lauantai aamuna räystäät "tippuivat" ja satoi räntää ja vettä. Siitä huolimatta tunnelma tuntui olevan innostunut. 

istumaan_asettaminen.jpg (22237 tavu(a))

Kävimme läpi spanielin peruskoulutuksen, näin uskon niin isäntien ( unohtamatta emäntiä )  kuin heidän spanielinkin olevan valmiimpia toukokuun spanielin metsästyskoulutusleirille. Aiemmin en ole järjestänyt tällaista pentu leiriä mutta varsinkin leirin jälkeen olen vakuuttunut sen tarpeellisuudesta ja toivon vieläpä osanottajienkin olevan samaa mieltä.

haulikkoammunta.jpg (29531 tavu(a))

Emme myöskään unohtaneet ohjaajalle välttämätöntä haulikkoammunta taitoa. Joten harjoittelimme trappi-ammuntaa lumipenkkojen keskellä. Lisäksi kävimme tiiviitä ja tarpeellisia keskusteluita spanielin koulutuksesta ja sillä metsästyksestä päivän ja illan mittaan.

 

 

 

 

 

 

Ruotsin mestaruuskoe Öster-Malma 8,11,2002

 

 

Tuomari: Mr Paul Rawlings (kennel Ormewood),  Englanti                       

Oster-malma_linna.jpg (34893 tavu(a))

Koe oikeammin kilpailu käytiin Englantilaisilla säänöillä jolloin arvostelun tiukkuus tuli hyvin esille jo pienimmätkin virheet johtivat kokeesta pois sulkemiseen. Myöskin tuomarin asiantuntemus tuli hyvin esille nopeina mutta oikeuden mukaisina päätöksinä. Lisäksi tämä suomalaisille kokeille vieras avoimuus eli koetta pääsee seuraamaan ilman mitään erityislupia teki minuun taas vaikutuksen. Näin yleisö tietää jo koepaikalle saapuessaan pääsevänsä seuraaman koetta sillä muutenhan kauempaa ei kannatan saapua koe paikalle.

oster-mal_karsinta.jpg (22845 tavu(a))

Toinen tärkeä seikka on se että mestaruuskokeessa on ulkomaalainen tuomari, tämä nostaa kokeen arvostusta huomattavasti. Tästä olisi syytä ottaa myös Suomessa mallia. Näin päästäisiin eroon ikävistä väärinkäsityksistä joita olen joutunut oikomaan vuosien varrella, kuten "mikä ihmeen mestaruuskoe kun siellä tuomarit jakavat toisilleen palkintoja ja näin ollen menestyvät vain tuomareiden spanielit".

oster-malm_rytex_romio_ylossajo.jpg (31618 tavu(a))

Kokeen järjestelyt toimivat hienosti ja riistaa oli todella riittävästi. Puitteet kokeelle olivat todella hienot, linna upeine järvi ja peltomaisemineen. Todella hienoa kulttuuri maisemaa.

oster-malm_palkintojenjako.jpg (65306 tavu(a))

Tulokset:

 1. SJCh Bessie Cristian Dokken  kennel Via-edsberg, Norrgården

 2. Fin kva Rytex Romio Tuomo Kotasaari kennel Snow Wood

 3. Åkerbönans Chick Royne Svensson

 4. SJ(j)Ch Jaktfalkens Dämba Johan Persson

 

 

 

Ranua, Asmunti 12 ja 13,10,2002  Järjestäjä Lapin Spanielikerho

 

Ylituomari Pertti Sinkkonen

 

Koetta suosi niin sää olosuhteet kuin spanielilla metsästykseen suorastaan loistavat maastot. Kun vielä järjestelyt majoituksen ja erityisesti ruokailun suhteen toimivat loistavasti, niin puitteet onnistuneelle kokeelle olivatkin koossa. Puuhamiehenä paikkakunnalta toimi Rauno Kuoksa, joka tunsi maastot ja vastasi riistatilanteesta. 

Kyseiselle alueelle myydään myös koulutus / metsästys lupia koirien koulutukseen ja paikkaa voin suositella lämpimästi ( Kuoksa Rauno puh. 0500-599800).

Koe oli erityisen onnistunut kennelimme kannalta, menestyihän siellä kasvattejamme. Kun vielä Artic Hill ja Nort Wakers koirat polveutuvat kennelimme koirista, varastan niidenkin menestyksestä pienen osan itselleni.

 

La 12,10

 1. Artic Hill Emma om. Tuomo kotasaari avo1 107 pis.

 2. Nort Wakers Icelower om. Janne Koskela avo1 106 pis.

 3. Snow Wood Moras om. Tuomo Kotasaari avo1 104 pis.

 4. Citius Steady Timo Taskinen voi1 102 pis.

 5. Snow Wood Golden Eye om. Juha Huttunen voi1 102 pis.

 6. Cooper om. Paavo Myntti voi2 95 pis.

 

Su 13,10

 1. Artic Hill Emma om. Tuomo kotasaari voi1 112 pis.

 2. Snow Wood Golden Eye om. Juha Huttunen voi1 102 pis

 3. Snow Wood Moras om. Tuomo Kotasaari voi1 102 pis.

 4. Citius Steady Timo Taskinen voi2 91 pis.

 5. Cooper om. Paavo Myntti voi2 90 pis.

 

(valitettavasti valokuvat kokeesta epäonnistuivat)

 

 

 

Spanieleiden metsästyskoulutusleiri Kiimingissä 25 ja 26.5.2002

 

yhteiskuva.jpg (36227 tavu(a))

 

Järjestimme kasvateillemme koulutusleirin Kiimingin Reposelässä Kiimingin erämiesten metsästysmajalla, joka toimi myös majoituspaikkana. Osanotto leirille oli runsas käsittäen 15 spanielia ja yli kaksikymmentä henkilöä.

Leirillä käytiin läpi kaikki metsästyskolutukseen oleellisesti liittyvät asiat kuten tottelevaisuus, nouto, ohjaukset ja kaikkein tärkeimpänä hakukuvio.

Spanielilla metsästys ja koulutus metsästykseen vaatii jonkin verran tietoa ja taitoa, jota ei kannata hankkia kantapään kautta vaan helpointa on osallistua spanielin kanssa koulutusleirille. Leirin lopulla sovimme, että kokoonnumme ensivuonna uudelleen.

 

 

Takaisin aloitussivulle