Kennel Snow Wood
 Tuomo Kotasaari

 

Takaisin aloitussivulle

Kennel esittely

 

 

Nimeni on Tuomo Kotasaari ja asun Kiimingissä. Kiiminki sijaitsee noin 25 km Oulusta itään eli Kuusamoon päin. 

etupiha.jpg (78061 tavu(a)) tarhaylapiha.jpg (85214 tavu(a)) tarhaalapiha.jpg (71689 tavu(a))

tytti_ja_spanielit.jpg (55828 tavu(a)) tytti pennut tarhassa salla.jpg (142289 tavu(a))

Perheeseeni kuuluu spanielien lisäksi vaimoni Tytti ja hänen valkoisetpaimenkoiransa:

 

Keväällä 2008 perheeseemme tuli uusi jäsen, valkoinenpaimenkoira Vanzant's Norther Light eli "Luna".

 luna poseeraus 5 09.jpg (218898 tavu(a)) luna juomassa2 5 09.jpg (193621 tavu(a))

Jälleen keväällä 2009 perheeseemme tuli uusi jäsen "Lady" eli Vanzant's Viola of the Valley.

leidi tasapainoilua 2.JPG (1098916 tavu(a)) leidi tasapainoilu 1.jpg (213582 tavu(a)) leidi tutkimusia.jpg (188800 tavu(a))  leidi hangella.jpg (143687 tavu(a))

Sekä  vuonna 2012 syntynyt Ladyn pentu Vanzant's Especial Joy "Stella"

stella 1.jpg (158315 tavu(a)) staella 2.jpg (107058 tavu(a)) stella 3.jpg (158217 tavu(a))

 

Minulla on myös upea saksanpaimenkoira uros Brutus Maestus "Tsekki". Sen "tärkeä tehtävä" on pitää kaikki kennelimme koirat kurissa ja järjestyksessä ja unohtamatta sen tärkeää vartiointi tehtävää.  Myöskin se on todella oivallinen kaveri ollessani yksin eräreissuilla.

tsekki kalassa 2.jpg (255017 tavu(a))   tsekki kalassa.jpg (151299 tavu(a))  tsekki kasvot.jpg (81956 tavu(a))

Lisäksi meillä on lukumäärältään vaihteleva joukko fasaaneja sekä kaneja. Kahden fasaanihäkin yhteispinta-ala on 200 m2.

fasaanihakki.jpg (70409 tavu(a))   kanit ruokailevat.jpg (40576 tavu(a)) 

Kotimme sijaitsee metsän keskellä pienen joen rannalla. Näin ollen olosuhteet spanieleiden koulutukseen ja niillä metsästykseen ovat ihanteelliset, onhan  taloni ympäristössä metsästys-maita noin 16000 ha. Metsästän spanieleillani sorsia, metsäkanalintuja, fasaaneita, jäniksiä ja erityisen mielelläni lehtokurppia. Varsinaista peltoriistaa kuten rusakoita ja peltopyitä Kiimingissä ei ole mahdollista metsästää peltoalueiden puuttumisen vuoksi, tällöin joudun vierailemaan etelämpänä suomessa. Syksyisin metsästän spanieleilla erilaista riistaa, Suomen lapin tuntureiden riekkojahdista Suomenlahden merilinnustukseen.

Näillä sivuilla olevat valokuvat ovat vuosien varrella itse ottamiani mikäli ei ole erikseen mainittu. Ne eivät edusta mitään oikeaoppista valokuvausta, lisäksi ne on kuvattu varsin vaatimattomalla kameralla. Kuitenkin niihin on tallentunut monia hyviä hetkiä ystävieni ja heidän spanieleidensa seurassa.

  kaverukset 1.jpg (203577 tavu(a))

Ensimmäisen spanielini hankin kevättalvella 1979. Minulla oli onnea koska tämä spanieli oli silloisen mittapuun mukaan todellinen huippuyksilö. Ostin pennun Maija ja Raimo Heimoselta jotka olivat menestyneet hyvin kasvattaessaan spanieleita metsästykseen. Heiltä sainkin asiantuntevan opastuksen pennun koulutukseen ja pääsin hyvään alkuun.

 

Myöhemmin Nipestä tuli käyttövalio sekä useana vuonna korkeimmilla pisteillä palkittu metsästyskoevoittaja. Hailuodossa se sai kansainvälisestä kokeesta cacitin 1983. Nippe oli voittamassa kokeen parhaana spanielina Outokummussa Suomi-Ruotsi maaottelua 1984 ja Gotlannissa Ruotsissa 1986 pidetyssä maaottelussa se oli paras suomalainen spanieli. Tämän maaottelun voittivat ruotsalaiset. Nippe oli viimeinen niin sanottu dualpurpouse spanieli, joka saavutti metsästys kokeissa mainittavia tuloksia. Tämän jälkeen metsästyskokeissa alkoi näkyä oikeita metsästykseen tarkoitettuja spanieleita eli käyttölinjan spanieleita.

 

Ensimmäisen kerran tutustuin käyttölinjan spanieleiden käytännön työskentelyyn yllä mainitussa maaottelussa Gotlannissa, koostuihan Ruotsin joukkue niistä kokonaisuudessaan. Jo ennen tätä koetta olin saanut tietoja käyttölinjan  spanieleista ja kiinnostukseni niitä kohtaan oli hyvin suuri. Tällöin minulla oli jo kasvamassa ensimmäinen käyttölinjan spanielini ja totesin tehneeni oikean valinnan. Hyvin pian tämän jälkeen luovuin kaikista näyttelyspanieleista ja keskityin käyttölinjan spanieleihin. Erityisesti Gotlannin maaottelusta jäi mieleeni Rolf Lindgren spanielinsa kanssa, se oli ensimmäinen näkemäni ”hyvin koulutettu spanieli”. Silloinhan meillä Suomessa ohjaajat juoksivat vielä hikipäässä koiriensa perässä. Tämän jälkeen alkoi kehitys, jonka seurauksena vaatimukset koirien tottelevaisuuden suhteen kasvoivat. Tähän antoivat suurelta osin mahdollisuuden käyttölinjan spanieleiden ominaisuudet, sekä niiden mukanaan Suomeen tullut tieto ”oikeaoppisesta spanielimetsästyksestä”.

 

Ensimmäinen käyttölinjan spanielini oli Englannin tuonti (1986) Breeze of Butterstone kutsumanimeltään Daisy. Tästä ja vuotta myöhemmin Englannista tuomastani nartusta Lewyn Fay muodostui kennelini kantakoirat. Olin hämmästynyt näiden koirien helposta koulutettavuudesta ja voimakkaasta oikein suuntautuneesta riistavietistä ja työskentely innosta. Työskentely näiden spanieleiden kanssa oli todella miellyttävää, koska niillä oli hyvin voimakas tarve miellyttää ohjaajaansa samalla kuitenkin polttava halu työskennellä vaikeissakin olosuhteissa.

  pennut_tarhassa.jpg (85566 tavu(a))

Jalostustyössäni haluan vaalia näiden spanieleiden hyviä metsästysominaisuuksia sekä terveyttä ja mikäli mahdollista vielä parantaa näitä ominaisuuksia. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että nämä linjat pidetään puhtaina eikä näitä sekoiteta näyttelylinjan spanieleihin.

 

Ominaisuudet joita vaalin kasvatustyössäni:

 

·       vahvaa ja tarmokasta luonnetta

·       voimakasta ja pitkää rasitusta kestävää tyyppiä

·       helppoa koulutettavuutta

·       hyvää terveyttä

·       kaikkiin metsästysolosuhteisiin sopivaa spanielia, joka kestää pitkää rasitusta ja huonoja sääolosuhteita

 

Spanielin kouluttaminen metsästykseen ilman hyviä perinnöllisiä ominaisuuksia on lähes mahdoton urakka. Myöskin on selvää, että jokainen ensimmäisen spanielin hankkiva tarvitsee perusteellisen opastuksen ja ohjeet koulutuksesta. Tämän olen toteuttanut antamalla pennun mukaan kirjalliset koulutusohjeet sekä kertomalla kuinka pennun kanssa pääsee alkuun. Myöhemmin on hyvin tärkeää pitää yhteyttä molemmin puolin koulutuksen edistymisestä. Olen kehottanut kasvattieni omistajia vierailemaan luonani kouluttamassa spanieliansa. Olen järjestänyt koulutusleirejä, missä on voitu isommalla joukolla pohtia koulutusasioita.

 

Olen toiminut spanieleiden metsästyskokeiden ryhmätuomarina vuodesta 1988 lähtien. Minut kutsuttiin ylituomarikoulutukseen vuonna1992, josta valmistuin ylituomariksi vuonna 1993. Tuomarioikeuksien ansiosta minulla on ollut mahdollista seurata, niin spanieleiden, kuin metsästyskokeiden kehitystä vuosien aikana. Lisäksi minulla on viimevuosina ollut mahdollisuus vetää spanieleiden metsästyskoetuomareiden koulutuksia

kasvot.jpg (22529 tavu(a)) 

Yhdistystoiminnassa olen ollut hyvinkin aktiivinen, kuulunhan useisiin metsästysseuroihin sekä kennelyhdistyksiin. Metsästysseuroista tärkeimpänä on mainittava Kiimingin Erämiehet ry. Tämä metsästysseura on ollut toiminnallaan voimakkaasti tukemassa käyttölinjanspanieleiden asiaa. Se on järjestänyt kaksi koetta, joissa on ollut ulkomailta vieraileva tuomari. Jörgen Sandberg Ruotsista arvosteli kokeneen vuonna 1998 ja Keith Erlandson Englannista 1999. Kenneljärjestöistä kuulun ilman muuta Suomen Kennelliittoon sekä Pohjoissuomen Spanielikerhon kautta rotujärjestöön eli Suomen Spanieliliittoon. Molemmissa yhdistyksissä olen ollut jäsenenä aivan kahdeksankymmentäluvun alkupuolelta asti. Lisäksi olen ollut kaksi kertaa perustamassa Working Spaniel Club ry. nimistä yhdistystä. Ensimmäisen kerran tämän yhdistyksen toiminta valitettavasti hiipui, nykyisen Workin Spaniel Clubin toiminnasta olen jäänyt  pois jotta voin keskittyä täysipainoisesti omaan jalostustyöhön yllä mainittuja jalostus periaatteita noudattaen.  

 

Me suomalaiset olemme metsästäjäkansaa ja metsästyksellä on ollut esi-isiemme elämässä suuri merkitys. Heidän käyttämiensä metsästys koirien oli oltava alansa huippuyksilöitä ja nykyisinkin metsästäjät hakevat näitä samoja ominaisuuksia koiristaan. Näin ollen uskon meidän suomalaisten pystyvän kulttuurieroista huolimatta vaalimaan myös näiden käyttölinjan spanieleiden metsästys ominaisuuksia.

  metsastajakansaa.jpg (148526 tavu(a))

Minkään käyttökoirarodun ominaisuudet eivät säily ja varsinkaan parane mikäli niitä ei vaalita suurella rakkaudella ja asiantuntemuksella.

rakkaudella.jpg (146862 tavu(a))

Menestyneitä kasvattejamme

Takaisin aloitussivulle